Page 2 - psnpp2021
P. 2

Zbadaj to! – Biologia i chemia






                  Do słodzenia potraw i napojów najczęściej używa-
                  na jest sacharoza. Ten dwucukier ma słodki smak,
                  bez którego często nie wyobrażamy sobie codzien-
                  nych posiłków. Według obecnej wiedzy nadmierne
                  spożywanie sacharozy ma negatywny wpływ na
                  nasze zdrowie. Podobny, słodki smak wykazują
                  również niektóre cukry proste – np. glukoza i frukto-
                  za. Ponadto stosuje się zamienniki (substytuty) cu-
                  kru. Są to związki chemiczne mające słodki smak
                  przy jednoczesnej niższej wartości energetycznej.
                  Należą do nich np. ksylitol czy aspartam.           Sacharoza to tylko jeden z cukrów
                                                                      używanych do słodzenia.


                  Subiektywna skala słodkości


                  Sprzęt: łyżeczka
                  Odczynniki: sacharoza (cukier spożywczy), glukoza, fruktoza, ksylitol


                  Wykonanie:
                  1. Umieść na łyżeczce niewielką ilość sacharozy (np. 1/4 małej łyżeczki).
                  2. Oceń „słodkość” sacharozy. Właśnie do niej będziemy odnosili inne
                  substancje.
                  3. Przyjmij na „skali słodkości”, że sacharoza powinna być odnośnikiem
                  o wartości równej „1”. Porównując smak innych badanych substancji,
                  zawsze odnoś się do sacharozy.
                  4. Wykonaj próby badania smaku / słodkości dla glukozy, fruktozy i ksylitolu.
                  5. Swoje pomiary przedstaw za pomocą diagramu słupkowego.

              1   Przedstaw na diagramie słupkowym własną ocenę słodkości badanych
                  produktów.

                          „Skala słodkości” względem sacharozy









                            1










                                   sacharoza       glukoza        fruktoza       ksylitol


                                                         106
   1   2   3   4