Page 3 - psnpp2021
P. 3

2    Porównaj swoją skalę z diagramami kolegów i koleżanek z klasy. Czy wyniki
                      są podobne czy odmienne? Jak myślisz, dlaczego tak się stało? Napisz krótki
                      komentarz.















                 3    Czy wyniki analiz i subiektywne odczucia mogą pomóc w przyporządkowaniu
                      „smaku” lub „stopnia słodkości” do właściwości chemicznych? Napisz, dlaczego

                      smak nie jest właściwością fizyczną.














                 4    Osoby, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów, mają problem
                      z powstrzymywaniem się przed jedzeniem słodyczy, dlatego często stosują
                      do domowych wypieków i deserów zamienniki sacharozy. Okazuje się, że nie

                      wszystkie są dla nas zdrowe w każdej ilości. Odszukaj w internecie, zastanów się
                      nad tym i uzupełnij tabelę.


                                                              S acharoza        Fruktoza         Ksylitol

                       Wartość energetyczna na 1 g          4 kcal
                       substancji


                       Maksymalne dzienne spożycie


                       Wpływ na uzębienie po dłuższym
                       czasie stosowania


                       Wpływ na przewód pokarmowy po
                       przekroczeniu dziennego spożycia


                       Indeks glikemiczny


                       Wpływ wartości indeksu
                       glikemicznego na organizm (wpływ
                       na samopoczucie i „ilość” energii)



                                                             107
   1   2   3   4