Page 3 - psnpp2021
P. 3
2 Porównaj swoją skalę z diagramami kolegów i koleżanek z klasy. Czy wyniki
są podobne czy odmienne? Jak myślisz, dlaczego tak się stało? Napisz krótki
komentarz.
3 Czy wyniki analiz i subiektywne odczucia mogą pomóc w przyporządkowaniu
„smaku” lub „stopnia słodkości” do właściwości chemicznych? Napisz, dlaczego
smak nie jest właściwością fizyczną.
4 Osoby, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów, mają problem
z powstrzymywaniem się przed jedzeniem słodyczy, dlatego często stosują
do domowych wypieków i deserów zamienniki sacharozy. Okazuje się, że nie
wszystkie są dla nas zdrowe w każdej ilości. Odszukaj w internecie, zastanów się
nad tym i uzupełnij tabelę.
S acharoza Fruktoza Ksylitol
Wartość energetyczna na 1 g 4 kcal
substancji
Maksymalne dzienne spożycie
Wpływ na uzębienie po dłuższym
czasie stosowania
Wpływ na przewód pokarmowy po
przekroczeniu dziennego spożycia
Indeks glikemiczny
Wpływ wartości indeksu
glikemicznego na organizm (wpływ
na samopoczucie i „ilość” energii)
107