Page 12 - AMGEN TEACH - Paleta Natury 2019 - Eksperci IBSE
P. 12

KARTA PRACY do tematu ,,Na tropie naturalnych wskaźników”



                         Imię i nazwisko uczestnika zajęć:…......………………………………………………………



                   1.  Wprowadzenie – czyli o tym jak podjąć trop?

                       Na tropie nowych naturalnych wskaźników (naturalnych sprzymierzeńców)


                      Do wskaźników pH należą związki organiczne o charakterze słabych kwasów lub słabych zasad.
                                                                                                         -
               Słabe kwasy (HA) lub słabe zasady (B) reagują z wodą, w wyniku czego powstają sprzężone zasady (A )
                                   +
               i sprzężone kwasy (BH ) posiadające inne zabarwienie w stosunku do HA / B.
                      Ze  względu  na  różnice  w  barwach  obu  składników  sprzężonej  pary  dzielimy  wskaźniki  na:
               dwubarwne  lub  jednobarwne  (wskaźniki  jednobarwne  wykazują  zabarwienie  tylko  w  jednym
               środowisku). Każdy wskaźnik odznacza się charakterystyczną wartością pH, przy której ma miejsce
               zmiana jego zabarwienia – zmiana barwy wskaźnika obserwowana jest w pewnym przedziale pH.

                      Oba rodzaje wskaźników stosowane są niezależnie lub w mieszaninie z obojętnym barwnikiem
               (wskaźniki  mieszane).  Często  stosowane  są  również  mieszaniny  wskaźników  –  możemy  wtedy
               obserwować zmiany barwy wskaźników w szerokim zakresie pH.

                      W życiu codziennym często stosujemy naturalne wskaźniki. Dodając sok z cytryny do naparu z
               czarnej herbaty, obserwujemy zmianę zabarwienia naparu. Wnioskujemy zatem, że sok z cytryny ma
               odczyn kwasowy, a napar z czarnej herbaty możemy zaklasyfikować do wskaźników. Liście z czerwonej
               kapusty (wywar z czerwonej kapusty) także zmieniają zabarwienie pod wpływem soku z cytryny lub
               octu.

                      Kapusta  czerwona  (Brassica  oleracea  var.  capitata  rubra)  ma  liście  o  zabarwieniu
               ciemnofioletowym. Barwę tę wywołują antocyjany – barwniki soku komórkowego zawarte w skórce
               liścia. Antocyjany, oprócz liści czerwonej kapusty, nadają zabarwienie także wielu owocom (np. jagoda,
               czarna porzeczka, aronia, czarny bez) lub kwiatom (np. pelargonia, róża, fiołek, malwa czarna). Nazwa
               tej  grupy  związków  chemicznych  wywodzi  się  od  greckiego:  anthos  (barwa)  i  kyaneos  (niebieski).
               Antocyjany występują w postaci glikozydów, które ulegają reakcji hydrolizy, w wyniku czego powstają:
               część cukrowa i aglikon – antocyjanidyna (nadająca barwę). Antocyjanidyny odznaczają się zdolnością
               do  tworzenia  soli  oksoniowych  w  środowisku  kwasowym.  Pod  działaniem  alkaliów  zmieniają  one
               barwę, np.: sól pelargonidyny pod wpływem odpowiedniej objętości roztworu NaOH zmienia barwę z
               czerwonej na niebieską.

                                                Na podstawie: J. Minczewski, Z. Marczenko ,,Chemia analityczna.
                       Podstawy teoretyczne i analiza jakościowa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010”.
                                             . Kurek, Fascynująca herbata, Chemia w Szkole, Nr 2, kwiecień 2017.
                                                                          Strona www: stankor@.uwm.edu.pl
                  E. Piątkowska, A. Kopeć, T. Leszczyńska, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2011, (4), 77, 24-35.
                                T. Górczyński, Ćwiczenia z botaniki, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1978.
                                 B. Bobrański, Chemia Organiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1992.




                                                                                                   str. 12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17