Page 13 - AMGEN TEACH - Paleta Natury 2019 - Eksperci IBSE
P. 13
CZĘŚĆ 1, czyli Tropimy
Na stole masz przygotowany sprzęt, odczynniki i materiał badawczy (Uwaga: napary, ekstrakty
sporządzasz samodzielnie według przepisu na stronie drugiej, wywar z czerwonej kapusty
przygotowujesz, stosując przepis na stronie trzeciej – punkt C).
Zanim zaczniesz planować całe doświadczenie przygotuj:
wywar z czerwonej kapusty (wg. przepisu na górze strony 3.)
ekstrakt z kwiatów malwy czarnej (wg. przepisu na dole strony 2. – możesz użyć wodę lub etanol)
Materiał badawczy - surowiec roślinny:
wywar z czerwonej kapusty, sok z buraka, napary herbaciane (napar czarnej herbaty, napar herbaty
rooibos, napar herbaty czerwonej Pu-erth, napar herbaty niebieskiej Oolong), ekstrakt z kwiatów
hibiskusa, ekstrakt z kwiatów malwy czarnej, ekstrakt z kwiatów bławatka (chabra), sok z owoców bzu
czarnego, sok z aronii, sok z czarnej porzeczki. Który z roztworów/ekstraktów/naparów Cię zaciekawił?
Jeśli jest taki / są takie – weź je do dalszych badań.
Materiał badawczy – kuchnia, dom i laboratorium chemika:
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, woda gazowana, woda destylowana, roztwór kwasu solnego, ocet,
wodorowęglan sodu, woda amoniakalna, roztwór wodorotlenku sodu, etanol, barwna skala
kwasowości pH
Sprzęt laboratoryjny: zlewki / kolbki, statyw do probówek, probówki, lejek, bibuła filtracyjna, czajnik
elektryczny, waga, moździerz, pipety, bagietka, łyżeczka
CZĘŚĆ 2, czyli wytropiliśmy
1. Przyjrzyj się zgromadzonym substancjom oraz sprzętowi i zaproponuj problem badawczy,
który możesz rozwiązać:
Czy pośród tych roztworów/naparów/ekstraktów znajdziemy roztwory wskaźników?
Czy badane substancje …
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
2. Możliwa hipoteza do problemu badawczego:
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
str. 13