Page 14 - AMGEN TEACH - Paleta Natury 2019 - Eksperci IBSE
P. 14
1. Zapisz czynności, które możesz wykonać, by zrealizować zaplanowane doświadczenie:
A. Przygotuj sprzęt i materiał do doświadczenia
B. Jak powstają wywar, ekstrakty, napary?
3
Sposób wykonania naparów z herbaty: ok. 0,5 grama herbaty zalewamy wrzątkiem (ok. 2-3 cm
wrzącej wody), następnie zawartość naczynia mieszamy. Czekamy aż napar wystygnie.
Sposób wykonania wodnych i etanolowych ekstraktów roślinnych: do probówek na ok. 10 ml
odważamy po 400 mg rozdrobnionego w moździerzu materiału roślinnego, następnie wlewamy po: 2
ml wody (probówka 1), 2 ml etanolu (probówka 2). Wstawiamy do gorącej / wrzącej łaźni wodnej na
kilka minut, mieszamy. Dekantujemy ekstrakt znad materiału roślinnego –
do dalszych badań bierzemy wyłącznie ekstrakt.
Na podstawie: www.les.ar.kraków.pl>fizjologia.ozl, Ćwiczenie Barwniki roślinne,
Ekstrakcja barwników asymilacyjnych
Sposób wykonania wywaru z czerwonej kapusty:
a) Rozdrobnij 2. liście z czerwonej kapusty i umieść je w zlewce / plastikowym kubeczku.
3
b) Zalej czerwoną kapustę wodą destylowaną (ok. 100 cm z odrobiną alkoholu etylowego (N) i
odczekaj ok. 10 min.
c) Przelej wywar do oddzielnej kolbki.
Przygotuj statyw (liczba probówek zależy od liczby wybranych wywarów / ekstraktów).
Do 8. probówek wlewamy kolejno po ok. 1 ml: roztworu kwasu solnego, roztworu kwasku
cytrynowego, ocet, wodę gazowaną, wodę destylowaną, roztwór sody oczyszczonej, roztwór wody
amoniakalnej, roztwór wodorotlenku sodu.
str. 14