Page 14 - AMGEN TEACH - Paleta Natury 2019 - Eksperci IBSE
P. 14

1.  Zapisz czynności, które możesz wykonać, by zrealizować zaplanowane doświadczenie:

               A. Przygotuj sprzęt i materiał do doświadczenia


               B. Jak powstają wywar, ekstrakty, napary?



                                                                                                         3
               Sposób  wykonania  naparów  z  herbaty:  ok.  0,5  grama  herbaty  zalewamy  wrzątkiem  (ok.  2-3  cm
               wrzącej wody), następnie zawartość naczynia mieszamy. Czekamy aż napar wystygnie.

               Sposób  wykonania  wodnych  i  etanolowych  ekstraktów  roślinnych:  do  probówek  na  ok.  10  ml
               odważamy po 400 mg rozdrobnionego w moździerzu materiału roślinnego, następnie wlewamy po: 2
               ml wody (probówka 1), 2 ml etanolu (probówka 2). Wstawiamy do gorącej / wrzącej łaźni wodnej na
               kilka   minut,   mieszamy.    Dekantujemy     ekstrakt   znad    materiału   roślinnego   –
               do dalszych badań bierzemy wyłącznie ekstrakt.


                                     Na podstawie: www.les.ar.kraków.pl>fizjologia.ozl, Ćwiczenie Barwniki roślinne,
                                                                        Ekstrakcja barwników asymilacyjnych



               Sposób wykonania wywaru z czerwonej kapusty:

                   a)  Rozdrobnij 2. liście z czerwonej kapusty i umieść je w zlewce / plastikowym kubeczku.
                                                                        3
                   b)  Zalej czerwoną kapustę wodą destylowaną (ok. 100 cm  z odrobiną alkoholu etylowego (N) i
                      odczekaj ok. 10 min.
                   c)  Przelej wywar do oddzielnej kolbki.




               Przygotuj statyw (liczba probówek zależy od liczby wybranych wywarów / ekstraktów).

               Do  8.  probówek  wlewamy  kolejno  po  ok.  1  ml:  roztworu  kwasu  solnego,  roztworu  kwasku
               cytrynowego, ocet, wodę gazowaną, wodę destylowaną, roztwór sody oczyszczonej, roztwór wody
               amoniakalnej, roztwór wodorotlenku sodu.























                                                                                                   str. 14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19