Page 14 - chemia_metodyka_kl7_demo
P. 14
Faza wykonawcza
4. N. przedstawia na tablicy schemat podziału mieszanin na jednorodne i niejednorodne, a następnie pokazuje przy-
kłady mieszanin (np. wodę z kranu, herbatę, piasek z kamykami, mleko z olejem). Kilkoro wybranych uczniów podcho-
dzi do zestawu mieszanin, ogląda je gołym okiem i przez lupę – na tej podstawie określają, czy dana mieszanina jest
przykładem mieszaniny jednorodnej czy niejednorodnej. Następnie uczniowie dopisują do schematu odpowiednie
mieszaniny.
5. Uczniowie wspólnie próbują stworzyć definicje tych mieszanin z użyciem zwrotów: można odróżnić, nie można odróżnić.
6. N. dzieli uczniów na 6 grup (praca z podręcznikiem). Każda z grup opracowuje na kartkach A3 wybraną metodę
rozdzielania mieszanin (odparowanie, destylację, sączenie, sedymentację z dekantacją, rozdzielanie z użyciem roz-
dzielacza, rozdzielanie z użyciem sita i magnesów).
7. Grupy prezentują na forum klasy swoje opracowania – każde z nich powinno zawierać:
– przykład mieszaniny, która może być rozdzielana w danym doświadczeniu,
– schemat doświadczenia,
– przewidywane obserwacje, które pozwolą ocenić, czy mieszanina jest rozdzielona,
– właściwości fizyczne, które decydują o skuteczności rozdzielania mieszaniny.
Faza podsumowująca
8. Uczniowie sporządzają w zeszytach krótką notatkę, która zawiera podział mieszanin oraz opisy: odparowania, są-
czenia, dekantacji, sedymentacji, destylacji.
9. Jeśli N. dysponuje tablicą interaktywną, to można wykonać zadania z mieszaninami dostępne na stronie: learnin-
gapps.org lub wykorzystać smartfony uczniów i zeskanować poniższe kody QR (karta pracy nr 10).
https://learningapps.org/8366347
https://learningapps.org/8366833
https://learningapps.org/8367821
10. Uczniowie w ramach pracy domowej mogą wykonać zadania 2 i 3 ze s. 33 w podręczniku.
(opcjonalnie: Wykonaj zadanie 4 na s. 14 w zeszycie ćwiczeń).
11. Praca domowa (dla chętnych)
Wyhoduj kolorowe kryształy soli kuchennej (praktyczna rada: do wody ze znaczną ilością soli należy dodać kilka
kropel dowolnego barwnika spożywczego – hodowla powinna być prowadzona w ciepłym miejscu i trwać minimum
2 tygodnie).
Uwagi końcowe
12. Jako przykłady mieszanin można także pokazać: wodę z sokiem owocowym, wodę z olejem, tusz z naboju do pióra,
wodę z piaskiem, mąkę z cukrem pudrem, wodę ze zmywaczem do paznokci (bezacetonowym), wodę z mąką lub
kredą, wodę z gliceryną.
13. Zamiast lupy można użyć funkcji zoom w aparacie smartfona.
14. Powyższe zadania z mieszaninami stanowią propozycję do wyboru przez N. – więcej na stronie:
https://learningapps.org/index.php?s=rozdzielanie+mieszanin.
42 Scenariusze lekcji